The Journal, Architects

Maison Lagarde

 

INFO

Name of the project: Maison Lagarde
Location: Montréal, Québec, Canada
Architect: la SHED architecture
Project end date: August 2016
Photographer: Maxime Brouille

Text and Info with thanks to La Shed Architects

 Photographer: Maxime Brouillet

Photographer: Maxime Brouillet

 

The house is of modest scale and spaces have thus been conceived with the intent of maximizing available surface area. The kitchen, located on the ground floor, adheres to this concept with its compact and highly functional design scheme. The entrance and cloakroom are separated from living spaces by a white kitchen cabinet block that allows light to pass above. The uninterrupted ceiling, meanwhile, provides the space with an accentuated impression of openness. The integrated furniture is distinguished by its minimalistic design and fine finishing details. With their quasi unreal thinness, the countertop edges and panels

give the entire room an air of lightness. In heavy contrast, the kitchen island is defined by its matte black surfaces and accessories as well as the masculine character it lends to the room. Its work plan, oriented towards gigantic doors and windows, allows occupants to enjoy views of the entire space. The pervasive minimalism and sobriety of design lines emphasize the lightness of the staircase.