The Journal, Architects

Guggenheim Helsinki

info


Sited at the confluence of social and cultural motivations, this project aerates the museum. It infuses communal spaces between the irreducible components of the museum. In doing so, a symbiotic relationship between the community and tourism develops. Careful programmatic overlaps occur to cultivate this relationship while maintaining museum security. This project is two buildings woven into each other.

While the summer months are affluent with visitors, the winters supplement with communal activities. These activities serve the community of Helsinki. The
spaces that foster these

gatherings produce both particular and ambiguous functions. These functions include the required cafeฬ and restaurant, but also saunas and other spaces that foster as a variety of different social gathering spaces-- weddings, meetings, ceremonies, etc.

While the museum acts as a beacon for tourism, the social spaces serve the local population in a productive manner. This proposal is a confluence of cultural and social drivers. It serves as a communal linchpin for Helsinki while enticing tourism on the waterfront. This proposal is simultaneously a Guggenheim museum and the future community center for Helsinki.

 

Credits


Design: Brandon Clifford (Matter Design) & Michael Schanbacher (FR|SCH Projects)

Structural: Matthew Johnson - Simpson Gumpterz & Heger

ย 

Images with thanks to Matter Design


03.jpg
04.jpg